Slipa knivar på slipsten

0
520

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Alla kan lära sig att slipa sina köksknivar på slipsten. Men det kräver att du lär dig tekniken och hittar rätt vinkel att slipa i. Det kan jämföras med att använda ett sandpapper, du börjar med en grov kornstorlek och avslutar med en finare kornstorlek för ett polerat resultat.

Läs vidare för tips och tricks på hur du använder en slipsten:

Olika slipstenar krävs

Kornstorlek kallas för grit då det handlar om en slipsten. Låga nummer representerar grov kornstorlek. I takt med att siffrorna ökar minskar kornstorleken.

  1. Grov sten som används i det första steget passar för slöa och skadade knivar. (120-500)
  2. Mediumstenen är den allra viktigaste som används för att ge en ny skärpa till stenen. (800-1200)
  3. Mellansteg innan polering, om du inte är professionell kan du strunta i detta steg. (1500-2500)
  4. En finare sten som är det första steget mot polering. (3000-4000)
  5. Om du har ett starkt intresse för slipstenar, investera då i denna sten. (5000+)

Hur många stenar krävs?

Om du är helt ny inom användning av slipstenar är det rekommenderat att först köpa dubbelsidiga stenar. Dessa kallas kombinationsstenar.

Du kommer då undan med att endast köpa två stenar istället för tre eller fyra. Ekonomisk sett är det ett väldigt bra alternativ. Senare kan du välja att komplettera med ensidiga stenar om du önskar.

Vinkel när du slipar

För europeiska köksknivar krävs en vinkel på cirka 20-25 grader då de är skapade med ett tjockt blad och ett mjukt material. Japanska köksknivar är däremot hårdare och har vanligtvis lite tunnare blad. De kräver på grund av detta en vinkel på cirka 10 – 15 grader.

Ge inte upp

Om du från början inte lyckas, prova igen! Övning ger färdighet, något som gäller för slipstenar precis som för det mesta här i livet. Det enda sättet att lära dig en bra slipteknik och ta hand om dina köksknivar på bästa sätt och öva, öva, öva.

Förvara på rätt sätt

Köksknivar av kvalitet hör inte hemma i kökslådan, det förstör den skarpa eggen du jobbat hårt för att komma åt. Köp en magnetlist och sätt upp i köket. Inte bara är det bästa sättet att ta hand om dina knivar – det är också trendig och snyggt!

Ett sist tips: bege dig ut online

Online är den bästa platsen att lära sig om sliptekniker för knivar. En snabb google eller youtube sökning och du hittar massor med tips och tricks hur du använder en slipsten.