Tre tecken på att ditt humör påverkar din sömn

0
735

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Förhållandet mellan humör och sömn är tudelat och komplext – vad är hönan och vad är ägget? Precis som att ett negativt humör kan göra en god natts sömn till en omöjlighet, kan avbruten eller otillräcklig sömn leda till ett dåligt humör eller ångest. Oavsett vad som kommer först är slutresultatet att dåligt humör och dålig sömn går hand i hand. Nedan listas tre tecken på att så kan vara fallet.

Din switch är alltid “på”

Återkommer dina problem och bekymmer i hjärnan när du kryper ner i sängen? Oavsett hur du försöker så går det inte att bli av med dessa tankar i huvudet och en obehaglig känsla av oro. Du vet att du inte kan lösa problemet här och nu, men ändå kan din hjärna inte sluta tänka på det och det tar lång tid för dig att somna. Ibland vaknar du upp under natten för att du drömt om dina problem och dina bekymmer.

Du är ofta trött under dagen

Känslor av depression och ångest kan göra det svårare för dig att sova djupt, även om du fått tillräckligt med timmars sömn. Du kan ha oroliga nätter där du ofta vaknar till lätt för att sedan somna om, och du känner dig trött trots åtta timmars sömn vilket bör var tillräckligt för de absoluta flesta. Självklart kan en depression i sig leda till trötthet, men det är troligt att sömnen spelar en viktig roll i din låga energi och dåliga humör.

Många och oroliga drömmar

Alla upplever en och annan orolig dröm då och då, men ofta är faktiskt mardrömmar förknippade med depression och ångest, liksom dålig sömnkvalitet och en lägre livskvalitet. Det är en svår cykel att bryta – störande eller negativt laddade drömmar kan få dig att vakna upp under natten göra det svårt att somna om och det är troligt att nästa dag åter blir dålig och att du åter känner dig trött.