Vad är en scanner?

0
409

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Scannern är egentligen inte en ny uppfinning. Den finns sedan 1957 då Russell Kirsch först kom på hur man kan scanna bilder.

Vad är en scanner? Kort och gott kan man säga att en scanner är en bildläsare. Den läser in bilder på datorn. Det finns två grundläggande typer av scanner som man särskiljer mellan – flatbäddscanner och dia/neg-scanner. Vi tittar lite närmare på båda två.

En flatbäddscanner läser in färgkort, teckningar och svartvita kort medans en dia/neg-scanner läser negativ i svartvit upplösning. Det finns dialock som du kan koppla till en flatbäddscanner. På det sättet läses också diabilder och negativ.

Hur väljer du en scanner?

Hur väljer du en scanner? Det beror lite på vad du behöver den till och vad du är redo att betala för den. Priserna varierar ganska mycket. Det går att hitta en billig variant för endast 500 kronor men vill du ha bättre upplösning kan det handla om ett pris på flera tusen.

Så när du väljer scanner ska du ha i åtanke följande faktorer:

  • Vilken upplösning behöver du?

  • Vad är det för färgdjup du behöver?

  • Gränssnittet bör du också kontrollera

  • Vilken programvara upprätthålls?

Självklart, kan du få hjälp med att få svar på alla dessa frågor genom att fråga en expert eller kundtjänst som supportar din leverantör.

Upplösning

Scanners upplösning anges i dpi eller dots per inch. Man skiljer mellan optisk och interpolerad upplösning. Den optiska är egentligen den fysiska upplösningen på scannern. Med en interpolerad upplösning är den som scannern ger genom interpolation eller den bild du får efter att scannern har ökat upplösningen tack vare sin mjukvara. Den är egentligen inte intressant då du kan få samma resultat ifall du använder dig av ett bildbehandlingsprogram. En interpolerad upplösning ger inte någon detaljrikare bild direkt. För trycksaker behöver du välja en Scanner med minst 600×1,200 dpi i optisk lösning.